Vegemessujen 2018 ohjelmasta löytyi huippukokkeja, tutkijoita, kokkausvinkkejä, urheilua ja paljon ajatuksia. Messujen lavaohjelman juonsi molempina päivinä Mikko Kosonen. Kosonen on helsinkiläinen muusikko ja ruokaentusiasti. Ohjelma on kokonaisuudessan katsottavissa jälkikäteen Vegemessujen Facebook-sivulla.

La 24.2.: Ruoan tulevaisuus, ruokainnovaatiot ja kulinarismi

 

11:00 Miten voittaa nälkä ilmastonmuutoksen maailmassa?

Maailmassa on 2-3 miljardia aliravittua ihmistä, ja ilmastonmuutos uhkaa ruoantuotantoa. Onko edessä katastrofi? Ei, jos tuotannon ja kulutuksen tapoja muutetaan. BIOS-tutkimusyksikön tutkija Ville Lähde pohtii tietä tasa-arvoisempaan ruokajärjestelmään, joka auttaisi sopeutumaan ympäristön muutokseen.

12:00 Vegan Restaurant V in da house

Vegan Restaurant V is a small and cosy vegan restaurant in the Old Town of Tallinn. V is one of the forerunners of European vegan cuisine. Co-owners and chefs of V Mikk Mägi and Loore Emilie Raav are making a delicous sweet potato burger.

12:30 Kokkaa kookoksella

HappyCoco esittelee lavalla, kuinka kookosjugurtit taipuvat ruoanlaittoon.

13:00 Muotijuttu, buumi vai trendi? Vegetuotteet ruokakaupoissa.

Vegetuotteiden lyhyt historia ruokakaupoissa. Miltä ilmiö näyttää ruokakaupan näkökulmasta ja miten siihen on suhtauduttu? Mitä nähdään kaupan hyllyillä seuraavaksi? Kysymystä valottamassa S-ryhmän tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa.

13:30 Ben & Jerry’s Non Dairy -jäätelöiden tarina. Peace, Love & Vegan Ice Cream!

Odotetut ja toivotut Ben & Jerry’s vegaanijäätelöt saapuivat Suomeen viime kesänä, ensimmäisinä Euroopassa!  Tule katsomaan ja inspiroitumaan, kun TV-kokki Alex Nurmi taikoo herkullisista vegaanijäätelöistä ja niiden raaka-aineista vielä herkullisempia jälkiruokia. Näet ja kuulet samalla lisää siitä, miten Ben & Jerry’s -makugurut kehittelivät nämä täyteläiset vegaanijäätelöt, ja mitä tarinoita jäätelöiden herkkupalojen taakse kätkeytyy…

14:00 Kaskis esittää: Erik Mansikan seitan

Vegemessujen pääravintolan Kaskiksen keittiömestari, huippukokki Erik Mansikka tulee näyttämään lavalla, kuinka maukasta seitan voi parhaimmillaan olla. Demon jälkeen perunarieska ja Kaskiksen seitan tulevat olemaan jokaisen vieraan kotikokkailun kohde numero yksi!

14:30 Härkis® Pyöryköistä loihdit hetkessä herkullista ruokaa niin arkeen kuin juhlaan!

Inspirations-bloggaaja Kirsi Astrén loihtii Härkis®-pyöryköistä maukkaita cocktail-paloja ja lämmintä Härkis® Currya. Tule ja tutustu helppokäyttöisiin Härkis®-uutuustuotteisiin!

15:00 Cultured meat as a transitional product towards a plant-based diet?

Professor of Physiology at Maastricht University and co-founder of MosaMeat B.V., Mark J Post, comes from the Netherlands to speak about the possibilities of cultured meat. Cultured or clean meat is meat made from animal cells, mostly designated skeletal muscle stem cells. Through their replicative capacity, the technology allows for a up to 1,000,000-reduction in required livestock, thereby saving feed and food resources, reducing environmental impact and improving animal welfare, all goals that align with the ideals of vegetarian and vegan communities. For those who do not like meat, judge it to be unhealthy or still have issues with using a small number of animals for human food production, the technology of culturing meat will be inconsequential or even unacceptable. The pragmatic attitude however would be to accept the technology for its larger societal merit even if it is not a personal favorite solution to generalized meat consumption.

From a biological point of view, cultured or clean meat is meat as we always have known it and will therefore be a product for the meat-eater that avoids to a large degree the negative externalities. It will also be a product with different cultural associations than traditional meat and in that sense, it is somewhere in between meat and plants. It is conceivable and even likely therefore, that the development of cultured or clean meat products will facilitate the transition from an animal-protein towards a plant-protein diet. Mark Post’s presentation is offered in co-operation of Vegemessut and Häiriköt-päämaja.

16:00 Eläinten asema yhteiskunnassa ja kuinka muuttaa sitä

Veganismi on hyvää ruokaa ja uusia makuelämyksiä. Se ei ole kuitenkaan pelkkää herkuttelua, vaan taustalla on valtava yhteiskunnallinen kysymys eläinten asemasta ja oikeuksista. Millainen on eläinten asema yhteiskunnassa, ja kuinka voimme parantaa sitä? Eläinkysymystä pohtii Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

16:15 Eläinoikeuspodcast: live!

Suomen ensimmäinen eläinten oikeuksiin keskittyvä podcast esittelee Vegemessujen spesiaalissaan Suomen kestävän ruuantuotannon suurinta kompastuskiveä: tehotuotannon lobbausta. Juontajina Veikka Lahtinen ja Emmi Pääkkönen.

 

Su 25.2.: Urheilu, ravitsemus ja ruoan etiikka

 

11:00 Liikkujan kasvisruokavalio

Mitä kuntoilijan tulisi ottaa huomioon, jos haluaa ryhtyä kasvissyöjäksi tai siirtyä kasvispainotteisempaan ruokavalioon? Miten urheilijan vegaaniruokavalio tulisi koostaa? Jussi Riekki on kirjoittanut kirjan Liikkujan kasvisruokavalio. Hän avaa kasvisruokavaliota koskevia tutkimuksia myös blogissaan Puoli kiloa päivässä.

11:30 Mehuisa by Wilfa: vegaanista virtaa mehuista ja smoothieista

Kokki ja ruokastylisti Alex Nurmi sekä Mehuisa by Wilfan Jasmin Helmi esittelevät uudet ravintorikkaat mehu- ja smoothiereseptit tuomaan virtaa talven keskelle. Kaksikko paljastaa myös miten saadaan tehtyä hot smoothieta, ja millainen tehosekoitin kannattaa valita omiin tarpeisiin.

12:00 Empatia ja eläinsuhde

Onko eläinsuhteemme kyllin empaattinen? Entä mitä ”empatialla” ylipäätään tarkoitetaan, ja voiko siihen liittyä myös haittoja? Luennolla tarkastellaan tapaa, jolla eläinten kohteluun vaikuttavat myös erilaiset tunteet, kuten pelko, viha, syyllisyys ja empatia. Miten näistä jälkimmäistä voisi kehittää, ja siten vahvistaa kykyä ottaa myös eläimet yksilöinä huomioon? Filosofi ja yliopistotutkija Elisa Aaltola kertoo tuoreimmasta empatiatutkimuksesta ja siitä, miten sitä voi soveltaa myös eläinasenteisiin.

12:30 Jalotempe! Pilko, Paista & Mausta

Vegemessuilla maailmanensi-iltansa näkee monipuolinen kattaus uusia Jalotempetuotteita! Tule ensimmäisten joukossa maistamaan uutuuksia Jalotofun osastolle ja katsomaan mitä villiyrttikokki Ossi Paloneva näytöslavalla niistä valmistaa.

13:00 Miksi väitämme, ettei ihminen ole eläin?

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja ja pitkän linjan eläinaktivisti Salla Tuomivaara väittelee keväällä aiheenaan sosiologian eläinkäsitysten muotoutuminen. Hänen väitöskirjansa jäljittää ihmisen ja muiden eläinten välille rakennetun voimakkaan eronteon historiaa ja kertoo vaihtoehtoisista tavoista nähdä ihmisen asema suhteessa muihin eläimiin. Puheenvuorossaan Tuomivaara puhuu siitä, miksi ihmisen erottaminen eläimistä on koettu niin tärkeäksi ja mitä ongelmia tämä on luonut.

13:30 HeyDayn cocktailbaari

Tule katsomaan, kuinka HeyDayn mehut taipuvat alkoholittomiin cocktaileihin! Valmistat nopeasti ja helposti maistuvat drinkit moneen eri makuun HeyDayn mehuilla, hae parhaat ideat mojitoihin ja varaudu lähestyvään kesään.

14:00 VegeAwards

Suomen ensimmäinen VegeAwards on täällä! VegeAwards juhlii ruokakulttuurin muutosta ja palkitsee tämän muutoksen edelläkävijöitä. Parhaat täysin kasvipohjaisia tuotteita valmistavat yritykset, brändit, tuotteet ja tekijät ansaitsevat tunnustuksen työstään kohti maailmaa, jossa ruoantuotanto on reilumpaa, kestävämpää ja yksinkertaisesti parempaa! Yleisöäänestyksen voittajat palkitaan lavalla, tule katsomaan mistä ruokavuonna 2018 kohistaan.


15:00 Changing the Game: How to change the world one workout at a time  

Since going vegan in late 2011 Patrik Baboumian has become one of the most vocal voices for a vegan lifestyle in the field of sports.  Two books, three world records and 6 years after going vegan the former strongman competitor is still going strong and loud for the animals. With the documentary ”The Game Changers” (executive producer James Cameron) just celebrated at Sundance and his third book ”V is the new alpha” in the making, he still has some big shots in stall to continue his quest as literally the strongest voice for veganism on this planet and he will be at Vegemessut to tell us all about it.

15:30 Sinut on haastettu!

Tiesitkö, että Vegaanihaasteen voit ottaa vastaan koska tahansa, ympäri vuoden?  Vegaanihaasteen väki kertoo, miten voit kokeilla kasvissyöntiä kuukauden ajan helposti ja herkullisesti. Veganismi ei ole koskaan ollut näin helppoa, tule saamaan parhaat ideat vegekuukaudelle ja ota haaste vastaan!

Vegemessut pidättää kaikki oikeudet ohjelmamuutoksiin.